The Royal Bakelse
Idag gifter sig Prins William med sin Kate. Medan jag följde tv-sändningarna och inväntade kyssen på balkongen, passade jag på att baka en liten prinsessbakelse, som inte blev så liten utan ganska maffig.
Passar även på att visa tårtan jag gjorde inför det svenska prinsessbröllopet förra sommaren. Då satt vi bänkade i soffan i ett trettontimmar långt tv-maraton och firade med jordgubbar, rosé, smörgåstårta, macarons, prinsesstårta, chokladpraliner, ost och kex. Gott!
Tyvärr skedde en liten olycka med denna tårta. När jag dekorerat klart den och precis tänkt tanken "Så nöjd jag är!" skulle jag sätta in den i kylskåpet. Då händer det som inte får hända. Jag tappar den! Jag lyckades fånga den, men hela tårtan sjönk ihop flera centimeter och gled på sidan och började luta värre än det där tornet i Pisa.
Macarons med solgul fyllning
Till påsk bakade jag lite macarons i våriga färger.
Jag vågar knappt säga det, men jag känner att jag börjar få kläm på det här med macarons nu. Det är egentligen inte så krångligt som det verkar, och efter att ha bakat dem några gånger lär man sig att se på smeten om man är på rätt väg eller inte.
Denna gång fick de en fyllning av smörkräm smaksatt med lemon curd.
Macarons med solgul fyllning
Gör macarons enligt receptet
Fyllning:
100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
Lemon curd
Ev. valfri färg
Gör så här:
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vispa ner äggulan. Tillsätt några matskedar lemon curd -smaka dig fram. Färga eventuellt smeten i valfri färg, jag tillsatte lite gul karamellfärg.
Recept: Macarons
Detta recept på macarons är ett av de vanligaste recepten som figurerar ute på nätet, hämtat från Hello Sugar. Det görs på en italiensk maräng med sockerlag och det var det första receptet på macarons som jag testade. Jag lyckades första gången och har sedan fortsatt att använda mig av detta.
Jag tycker det är ofantligt tråkigt att skålla och skala mandel, så när jag väl gör det brukar jag göra flera påsar samtidigt och sedan förvara dem skalade i en burk till nästa bak. Har även upptäckt att resultatet blir bättre om man låter mandeln torka ordentligt, så skålla och skala med fördel några dagar före bak.
Mitt bästa tips är att väga och dela upp alla ingredienser i olika skålar innan du börjar göra något annat. Då är det faktiskt inte så svårt som det verkar.
Macarons
120 g äggvita, uppdelat i två skålar
35 g socker
150 g fint malen mandel (mal ca 200g)
150 g florsocker
150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 160°
2. Skålla mandeln och låt den torka ordentligt. Mal den sedan fint i en nötkvarn. Jag har provat att köra den i mixern en gång men då blev slutresultatet väldigt dåligt. Läste sedan att när man mixar mandel istället för maler den frigörs en olja som gör smeten lös. Därför rekommenderar jag ej mixern.
3. Sila eventuellt bort stora mandelbitar. Väg upp mandeln så du får ut 150 g.
4. Blanda mandeln med siktat florsocker i en bunke.
5. Vispa upp 60 g äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 g socker under vispning. Under tiden kan du koka upp sockerlagen.
6. Sockerlag: Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118°. Använd en godistermometer men det fungerar bra med en vanlig stektermometer.
7. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen.
8. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig. Detta tar ca 10-15 minuter. Jag har ingen köksmaskin så här får elvispen jobba på.
9. Rör i 60 g äggvita i mandel- och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg.
10. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
11. Fyll en spritspåse med rund tyll (jag har ingen tillräckligt stor så jag använder en vanlig stjärntyll) och spritsa ut små klickar, i storlek som en femkrona, på en bakpappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något och om det bildas små toppar efter spritsen, slå plåten försiktigt mot bordet några gånger så de slätar ut sig. Låt macaronsen vila ca 30 minuter på plåten före de gräddas.
12. Grädda i ca 10-15 i mitten av ugnen. (Gräddningstiden varierar beroende på ugn, så håll ett noga öga på dem. Mina blir färdiga efter 12 min)
13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen svalna. Lossa dem sedan försiktigt från bakplåtspappret.
14. Lägg sedan ihop dem två och två med någon god fyllning emellan!
Våriga cupcakes
Nu när våren knackar på dörren passade jag på att göra några våriga cupcakes. Till utseende blev de våriga medan smaken kanske snarare känns lite höstig med tanke på äpplena. Goda är de i vilket fall som helst.
Äppel cupcakes med cream cheese frosting
200 g smör
3 dl socker
3 ägg
1 dl vatten
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 äpple
socker
kanel
Gör så här:
Skala äpplena och skär dem i små bitar. Stek dem mjuka i lite smör i en stekpanna. Blanda äppelbitarna med lite socker och kanel.
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med vattnet.
Fyll formarna till 2/3 delar med smet och fördela äppelbitarna jämt i alla formar. Grädda i mitten av ugnen i 200° ca 20-25 min.
Cream cheese frosting
200 g philadelphia ost
50 g mjukt smör
2 dl florsocker
saften av 1 lime
ev. 1-2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Vispa samman allt och låt stå ett tag i kylskåpet innan du spritsar dina cupcakes.