Julgodis 2010
Denna julen blev det en hel del julgodis. När jag räknade samman allt fick jag ihop hela tolv sorter! Såhär i efterhand kan det tyckas att det var lite i överkant, för det blev nästan ansträngande att provsmaka alla sorter.
Men jag tycker det är riktigt roligt att göra julgodis, framförallt om man kan göra det tillsammans med familjen och trängas i köket. Den traditionsenliga Mozartkulan som jag alltid gör fick i år ge plats åt några nya favoriter.
Marknadsnougat
Det bästa med att gå på marknad är att köpa med sig marknadsgodis hem, nougaten är det bästa! Detta recept fick jag av en kurskamrat till mig under tiden jag studerade, som en ursäkt att komma ifrån tentaplugget ett tag. Supergoda - smakar precis den nougat man köper av marknadsskojarna.
Marknadsnougat
125 g kokosfett
1 1/2 dl vatten
5 dl socker
6 1/2 dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao
3 msk vaniljsocker
Gör så här:
Smält kokosfett, vatten och socker i en kastrull så att allt löser sig. Blanda ihop vetemjöl, florsocker, kakao och vaniljsocker i en separat skål. Sikta gärna ner de torra ingredienserna för att undvika mjölklumpar.
Blanda ihop alltsammans och bred ut i en långpanna med bakplåtspapper. Låt stå kallt för att stelna och skär sedan nougaten i småbitar. Förvara gärna nougaten i en platspåse så torkar den inte lika fort.
Tips! Om man vill undvika att ”föräta sig” så är det fullt tillräckligt att halvera receptet, för det blir väldigt mycket nougat!
Rocky Road
Rocky Road har blivit en riktig klassiker på senare år och ett absolut måste bland julgodiset för min del.
Rocky RoadBlanda efter behag, smak eller vad man har hemma. Måtten är inte så noga - blanda på bara!
500g mörk choklad (eller blanda ljus & mörk)
1 påse dumlekolor
2 nävar minimarshmallows (alt. stora delade i bitar)
2 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
Gör så här:
Smält chokladen över vattenbad eller i micron.
Blanda samman de övriga ingredienserna med chokladen. Häll ut smeten på bakplåtspapper på en plåt eller i en mindre form. Låt stelna i kylskåpet.
Skär i lagom stora mumsbitar!
Salt Jordnötschoklad
Simpelt recept. Bara till att smälta choklad och blanda samman. Klart! Jag gillar smaken av salt och choklad, men av någon anledning möttes detta av stor skeptism från de flesta av männen i familjen -en kvinnlig smakkombination må tro?!
Salt Jordnötschoklad
Ca 30 st
200 g ljus choklad
150 g salta jordnötter
Gör så här:
Smält chokladen och rör sedan ner jordnötterna. Klicka ut blandningen i formar eller direkt på bakplåtspapper.
Strö över flingsalt. Låt stelna i kylen.
Knäck
Vi gör alltid knäcken i micron - smidigt och snabbt och mindre kladd!
Knäck i micron
Ca 50 st
1 dl socker
1 dl sirap
1 dl vispgrädde
½ dl hackad mandel
Ev. ½ dl ströbröd
Ev. ½ bakpulver
Gör så här:
Blanda socker, sirap och grädde i en hög form. Koka utan lock i micron i 7-8 min tills smeten är ljusbrun och skummig. Gör ett kulprov för att kontrollera att smeten är färdig.
Vänta någon minut innan mandel och ev. ströbröd och bakpulver rörs i. Ströbrödet gör knäcken drygare och bakpulvret gör den porösare.
Häll upp smeten i formar och låt stelna.
Wienernougat
Wienernougat låter krångligare än vad det är. Wienernougat var en nyhet bland mitt julgodis detta år, men kommer vara givet varje år från och med nu. Utsedda till årets godaste av en enhällig jury, så goda så man knappt vill bjuda bort dem!
Wienernougat
100 g flagad mandel
250 g nougat
150 g mörk choklad
Gör så här:
Rosta mandeln gyllenbrun i en torr och het stekpanna. Se upp, det bränns lätt!
Smält nougaten över vattenbad och blanda ner chokladen som du hackat i mindre bitar. Låt allt smälta samman.
Blanda ner den rostade mandeln.
Häll upp smeten i en liten avlång form, klädd i bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåpet och skär sedan i wienernougaten i bitar.
Ischoklad med smak av hallon
Här har jag gjort den klassiska ischokladen med en lite twist genom att byta ut den vanliga chokladen mot choklad med hallonsmak. Lite annorlunda och lite roligare.
Ca 45 st
200 g mörk choklad med hallonsmak
75 g kokosfett
1 äggula
Ev. sockerpärlor till garnering
Gör så här:
Hacka chokladen grovt och smält med kokosfettet i en skål över sjudande vattenbad. Vispa upp äggulan och rör ner den i chokladsmeten.
Fyll smeten i formar och garnera med sockerpärlor. Låt ischokladen stelna i kylen.
Tuffa tryfflar
Dessa tryfflar är kanske inga man trycker i sig flera stycken av en lördagskväll framför Tv:n. Men de är nog så goda att avnjuta en (eller två) till kaffet.
Chilitryffel
En het choklad!Ca 20 st
1 dl vispgrädde
2 msk smör
0,75 dl muscovadosocker
175 g mörk choklad
0,5 tsk chilipulver
Torkad chili till garnering (Chiliflakes - finns på burk i kryddhyllan)
Gör så här:
Koka upp grädde, smör, muscovadosocker och chili. Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen i bitar. Rör tills all choklad smält. Låt svalna
Häll tryffeln i en spritspåse och spritsa ut i formar eller direkt på bakplåtspapper. Garnera tryfflarna med lite torkad chili - se upp för hettan! Ställ svalt.
Päroncognacstryffel
Ca 35 st
225 g mörk choklad
0,75 dl vispgrädde
75g nougat
2-3 msk Xanté
Ev. sockerpärlor/silverkulor till garnering
Gör så här:
Hacka chokladen och smält ner den tillsammans med grädden i en skål över sjudande vattenbad. Rör ner hyvlad nougat lite i taget och tillsätt Xanté. Kyl till spritskonsistens.
Spritsa ut tryffeln i formar. Garnera med sockerpärlor/silverkulor. Ställ svalt.
Mjölkchokladfudge
Detta har blivit en av mina absoluta favoriter bland julgodiset. Mjölkchokladfudgen smälter ljuvligt i munnen!
Mjölkchokladfudge
Ca 25 st
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
25 g smör
100 g mjölkchoklad (typ Marabou)
Gör så här:
Koka upp grädde, socker och sirap. Låt koka under omrörning tills kolan uppnått 120°, använd en godistermometer eller stektermometer.
Tillsätt smöret och chokladen. Låt koka ihop ytterliggare 1 min. Häll upp kolan i lämpliga formar och låt dem stelna i kylen. Smeten stelnar snabbt, så det gäller att vara lite snabb!
Tips! Häll gärna över smeten från grytan till ett litersmått eller liknande som är lättare att hälla ur.