Morsdagstårta
Till min kära mamma på morsdag bakade jag en ny tårta som jag haft recept på ett tag och gärna velat testa. Det var en tårta som man faktiskt kunde förbereda några dagar innan och frysa ner och plocka fram dagen för kalaset. Väldigt smidigt och precis vad man behöver ibland.
Dock blev jag väldigt missnöjd med resultatet, misslyckades med citronmoussen då troligtvis ingredienserna var för kalla så när jag blandade ner dem med gelatinet så det stelnade direkt och det bildades gelatinklumpar. Jag var väldigt missnöjd och ville inte gärna bjuda på den och hade faktiskt en rabarberpaj som reservplan i kylskåpet.
Men vi smakade tårtan ändå och den var förvånansvärt GOD! Mitt misslyckande märkte man inte särskilt mycket av, så jag kommer garanterat göra den igen och förhoppningsvis blir resultatet då lite bättre. Friskt med citronmussen till de söta jordgubbarna.
Jordgubbstårta med vanilj- och citronmousse
Hela tårtan går bra att frysa in. Vetemjölet kan ersättas av potatismjöl om man vill ha en glutenfri tårta.
Ca 10 bitar
Hasselnötsbotten:
115 g hasselnötter
115 g florsocker
25 g vetemjöl
140 g äggvita
0,5 tsk pressad citron
25 g strösocker
Jordgubbskompott:
330 g jordgubbar
30 g vatten
60 g strösocker
20 g maizena/majsstärkelse
1 gelatinblad
Citronmousse:
4 gelatinblad
70 g äggulor
150 g strösocker
30 g vatten
2 vaniljstänger
ca 1,5 msk finrivet citronskal
450 g vispgrädde
400 g kesella 10% - rumstempererad
Gör så här:
Hasselnötsbottnar
- Gör bottnarna i god tid. Mixa hasselnötter med florsocker och vetemjöl i matberedare tills blandningen är finmald.
- Vispa äggvita och pressad citron till ett mjukt skum. Tillsätt strösocker lite i taget under fortsatt vispning. Fortsätt vispa till en fast fin maräng tills det går att vända upp och ner på skålen.
- Vänd ner hasselnötsblandningen försiktigt. Bred ut i en form på ca 24 cm i diameter eller en fyrkantig form.
- Grädda i 175° C, ca 25 min tills bottnen är spröd och gyllene. Låt svalna.
Jordgubbskompott
- Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten. Mixa 80 g av jordgubbarna till slät puré.
- Hacka resten av jordgubbarna fint och ställ åt sidan.
- Koka upp jordgubbspurén med socker. Blanda kallt vatten och maizena och tillsätt i blandningen med jordgubbar och socker. Sjud till en tjock kompott. Låt det verkligen koka ihop så maizenasmaken försvinner.
- Krama ur gelatinbladet och lös noga upp det i den varma purén.
- Vänd ner de hackade jordgubbarna. Låt svalna
Citronmousse
- Lägg gelatinet i blöt.
- Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad.
- Snitta vaniljstängerna på längden och skrapa noga ur fröna med en vass kniv.
- Vispa vaniljfrön, äggulor, socker, vatten, delad vaniljstång och citronskal i en rostfri kastrull i vattenbadet. Fortsätt vispa tills blandningen börjar tjockna, vid ca 83°. Ta bort från vattenbadet och plocka upp vaniljstängerna.
- Krama ur gelatinbladet och rör noga ut i den varma äggblandningen. Sila av blandningen om den ser ojämn ut. Låt svalna något.
- Vispa grädden lätt.
- Vispa kesella lätt så att den precis blir smidig, viktigt att den är rumstempererad! Vänd försiktigt samman äggblandningen med kesella och grädde.
Täck sidorna på formen med plast. Bred ut jordgubbskompotten på botten, som fortfarande sitter i formen. Fyll upp med kesellamousse. Slå plåten lite försiktigt i bordet för att få bort luftbubblor. Frys in.
Låt tårtan tina i kylen 2-3 timmar, enligt receptet. Jag rekommenderar minst 6 timmar. Lossa tårtan från formen och dekorera tårtan med färska jordgubbar.
Sommartårtor
Andas de inte sommar så säg!
Tårtan består av:
Ljusa bottnar
Rabarberkompott
Jordgubbsmousse
Färska jordgubbar
Spacklad med grädde
Tårtan är täckt med marsipan
Dekorationerna är gjorda i sugarpaste
Sparristårta
Helgen bjöd på en hel del tårtbak. Jag hade fått två beställningar varav en av dem gav mig ett väldigt huvudbry. Önskemålet var en tårta i form av en sparris! Jo ni läste rätt. Jag hade lite olika idéer angående utformandet av denna tårta, men bestämde mig till sist för att göra den som en rulltårta och i form av en bunt sparris.
Jag formade sparrisarna i marsipan, istället för sugarpaste som jag brukar använda när jag gör dekorationer. För det första hade det gått åt väldigt mycket sugarpaste, och för det andra tycker jag inte det är särskilt gott i en så pass stor mängd som krävdes för att täcka denna tårta. Jag täckte först hela tårtan med ett tunt lager marsipan, som dock borde varit lite tjockare, eftersom det tenderade att spricka när jag la på de tunga sparrisarna. Jag "knöt ihop" bunten med ett band, även det i marsipan.
Jag blev relativt nöjd med resultatet, även om perfektionisten i mig hade önskat att finishen var snäppet bättre. Denna tårta var en riktig utmaning, framförallt i planeringsstadiet!
Tårtan består av:
Rulltårtsbotten
Jordgubbsmousse
Färska skivade jordgubbar
Spacklad med grädde
Tårtan är täckt och dekorerad i marsipan
Lila tårtor till en 9-åring
Tårtan består av:
Ljusa bottnar
Rabarberkompott
Jordgubbsmousse
Färska jordgubbar
Spacklad med grädde
Tårtan är täckt med marsipan
Dekorationerna är gjorda i sugarpaste och marsipan